Tietoja meistä

Epic Ermine on vuonna 2014 perustettu toiminimi, joka kirjoittaa, kuvittaa ja kustantaa kirjoja ja kortteja sekä tarjoaa graafisen alan palveluita.

Markku on koulutukseltaan luokanopettaja (KM), maantieteilijä (FM) ja graafinen suunnittelija. Hän työskentelee parhaillaan sekä graafisena suunnittelijana / kirjailijana että lukion maantieteen, biologian ja terveystiedon opettajana.

Tarinamme

Tarina sai alkunsa siitä, kun Amerikan sukulaiset tulivat käymään Suomessa ja toivat tuliaisiksi maastaan kertovan kuvakirjan. Pienille lapsille tarkoitetun kirjan piirroskuvat olivat yksinkertaisia ja sivut paksua pahvia, mutta huomasin lukevani kirjaa mielelläni lapsilleni. Aloin leikitellä ajatuksella, mitä asioita valitsisin Suomesta vastaavanlaiseen opukseen. Ideointi tuntui helpolta ja hauskalta ja aloin kirjoittaa ajatuksia aakkos-muotoon. Tajusin, että minullahan olisi taito myös piirtää kuvat digitaalisesti, sillä olin aiemmin työskennellyt Helsingin yliopiston maantieteen laitoksella assistenttina ja opettanut siellä kartanpiirtämistä tietokoneella. Piirrokset syntyivät hitaasti, päivätyö ja pienet lapset siirsivät piirtämisen yleensä yöaikaan. Tekeminen oli kuitenkin niin innostavaa, että ABC of Finland tuli eräänä loppukesän päivänä 2014 valmiiksi! Koska kirja ilmestyi englanniksi, oli luonnollista, että myös toiminimestä (Epic Ermine) tuli englanninkielinen.

Ajatuksenani oli alusta alkaen kustantaa kirja itse ja nähdä koko prosessi alusta loppuun. Luin omakustamiseen liittyvän kirjan, mutta eihän minulla ollut mitään käsitystä esimerkiksi painosmääristä. Päätin tilata tuhat kovakantista kirjaa ja arvioin, että niiden myymisessä voisi mennä kuusi vuotta. Yllättäen ja suureksi ilokseni huomasin, että ensimmäinen painoserä olikin myyty loppuun alle vuodessa! Oli todella palkitsevaa nähdä omia kirjoja vaikkapa Suomalaisen kirjakaupan tai Akateemisen kirjakaupan hyllyssä näkyvällä paikalla Koiramäki- ja Tatu Patu -kirjojen välissä. Jäin koukkuun. Tein Suomi-kirjasta kovakantisen suomenkielisen version, Ralli ja Revontulet, jota seurasi pehmeäkantinen Pieni kirja Suomesta -kirja kahdeksalla kielellä. Myöhemmin kieliversioita tuli vielä viisi lisää.

Uudenlainen kirja-idea syntyi, kun töihini liittyen pidin peruskoulun kertaajille luontokerhoa. Asetin tavoitteekseni, että kerholaiset oppisivat tunnistamaan ainakin tavallisimpia lintulajeja. Mietin keinoja, millä metodilla melkolailla nollatasolta lähteville vilkkaillekin oppilaille saisi jäämään lajien tuntomerkkejä mieleen. Silloin värittäminen tuli mieleeni. Ensin etsin kuvia netistä, mutta en ihmetyksekseni löytänyt käyttökelpoista materiaalia. Niinpä aloin piirtää kuvia itse ja niin syntyi lintukirjan ja värityskirjan yhdistelmä Lintulaudan siivekkäät. Nyt Opi värittämällä kirjasarja on kasvanut yksitoistaosaiseksi ja opeteltavien lajien kirjo kasvanut lintujen lisäksi hyönteisillä ja kaloilla. Jatkoa on luvassa :)

Suomalaisten lasten lukutaidon huononemisesta on uutisoitu paljon. Kuuluin itsekin lapsena siihen ryhmään, jolle lukeminen ei maistunut. Sitten kaverini tutustutti minut interaktiiviseen Taistelupeli -kirjasarjaan. Kirjan pelillisyys upposi kymmenenvuotiaaseen poikaan niin hyvin, että kirjoja tuli suorastaan ahmittua. Tämän tyyppisiä kirjoja ei kuitenkaan ole vuosikausiin ollut Suomessa saatavana (maailmalla kylläkin), ja omat lapsuudenkokemukset muistaen ihmettelin, miksi? Niinpä päätin tehdä oman osuuteni lasten lukuinnostuksen herättämiseksi ja aloitin oman pelillistetyn ReppuReissaaja -kirjasarjan kirjoittamisen. Sarjan ensimmäinen kirja, Tehtävä eläintarhassa, sai todella hyvän vastaanoton. Lasten (ja aikuisten) palautteen siivittämänä Reppureissaaja-sarja sai syksyllä 2021 jatkoa Helsingin Helmistä ja myöhemmin joulukuussa 2022 ilmestyi sarjan kolmas osa Tehtävä loistoristeilijällä. Sarja saa jatkoa 2024.